Ne place să punem în legătură proiecte, afaceri și oameni.
Ca atare vă facem legătura cu proiectele pe care le admirăm. Este vorba despre oameni care, prin ceea ce au făcut, au contribuit substanțial la promovarea mersului pe bicicletă în mediul urban. Fiecare dintre aceste proiecte ne-au bucurat, ne-au adus speranță sau ne-au inspirat.
Turific!
Noi i-am spune croitorul cel inspirat. După mai multe cursuri de specialitate absolvite în România și în Maria Britanie, Bogdan Neagu a pus pe picioare singurul serviciu de croitorie-customizată dedicat bicicliștilor. Apoi, și-a extins puțin serviciile, răspunzând și altor cereri. Însă, când vine vorba despre articole vestimentare dedicate bicicliștilor, este obligatoriu să vă uitați pe site-ul său, or pe contul lui de FB. Ne place enorm și faptul că Turific! este un brand care răspunde unor nevoi reale. Bogdan este unul dintre cei mai activi reprezentanți ai comunității de bicicliști. Evenimentele organizate de el au contribuit la coagularea acesteia. Iar tot ceea ce el produce este testat personal. În prezent, trei curieri ai Sinapseriei aleargă folosind genți de mesager croite de Turific! Se comportă impecabil, până la ultima cusătură.
Site: turific.ro
Perpetuum Cycle
Este vorba despre doi oameni dotați cu spiritul fineții, Doru și Iulius. Probabil că până în acest moment au reușit să construiască în jur de o sută de biciclete fixed-gear. Iar două dintre bicicletele Sinapseriei sunt construite de ei. Dacă vreți să vedeți ce înseamnă o bicicletă născută sub constelația simplului, a frumosului și a măiestriei tehnice, aruncați o privire pe site-ul lor. Și poate intrați și în legătură cu ei. Cu siguranță, Perpetuum Cycle este responsabil de ridicarea mediei chefului de viață. De aceea, considerăm că ar fi absolut firesc dacă ar primi premiul Nobel pentru pace. Votul nostru e garantat.
Site: perpetuumcycle.com
BițaColor
Este un proiect animat de Lucian Simion și de alți 3 prieteni. Să spunem despre el că este un priceput zugrav bizantin de biciclete. Mai prozaic, îi duci un cadru vechi, iar el îl transformă într-un fel de tablou pe două roți. Am fost în atelierul său și am descoperit un fel de pinacotecă ciclistică. Dacă e închis la MNAR sau la MNAC, poți încerca în Carol 53, acolo unde își are laboratorul. Cu ocazia asta îți poți întineri bicicleta. Ne place mult ceea ce face pentru că este unul dintre cei care contribuie decisiv la sporirea chefului public de a merge pe bicicletă și, în plus, pentru că este genul de meșter care readuce la viață obiecte cu istorie. Faptul că este vorba despre biciclete ne bucură și mai mult. Menționăm că Lucian a vopsit pentru Sinapseria o bicicletă Gazelle. A scris pe cadrul ei numele nostru, ceea ce o face, o dată în plus, o bicicletă unică.
Site: bitacolor.ro
COBI Bicycle
La COBI Bicycle veți găsi o echipă de 4 oameni care și-au propus să dea culoare Bucureștiului, și de mai bine de 3 ani asta fac.
Investesc în viitorul mersului pe bicicletă și au un program de Ucenicie prin care învață tinerii să repare biciclete. Și-au crescut și propriul mecanic. Încă de la început au avut un ucenic, pe Ștefan, care acum stăpânește majoritatea operațiunilor de mecanică.
Admirăm la ei și că nu se dau la o parte de la operațiuni complicate. Pot suda un cadru de oțel, pot scoate orice monobloc înțepenit sau orice tijă încăpățânată.
Sunt mereu la datorie, meșterind la vreo bicicletă pe General David Praporgescu nr. 4A.
Site: cobibicycle.ro
Tribul
Oamenii de la Tribul sunt primii din București care au început să ofere servicii de curierat de bicicletă aducând în centrul afacerii conceptul de ”ciclism urban”. Altfel spus, deși au mai folosit și alții bicicleta pentru a oferi servicii de mesagerie, ei sunt cei dintâi care au înțeles că pentru livrări rapide bicicleta este ideală. Mai ales atunci când bicicleta este condusă de o persoană care iubește fiecare secundă a pedalării sale și care are sentimentul libertății înscris pe undeva prin codul numeric personal. Tribul a fost pentru noi un exemplu. Ne bucurăm să îi avem colegi, nu îi considerăm concurență și le recomandăm serviciile. Sunt excelente. De fiecare dată când cineva apelează la serviciile de curierat ale Tribului și ale Sinapseriei, Bucureștiul devine mai frumos. Veți fi uimit de viteza livrării și veți vedea oameni liberi pedalând prin oraș.
Site: tribul.eu
OPTAR (Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România)
Asociația reprezentată de Marian Ivan este ONG-ul cu cea mai bună expertiză în politicile de dezvoltare durabilă a transportului alternativ urban. Suntem convinși de faptul că dacă Primăria Municipiului București ar ține cont de recomandările OPTAR, bucureștenii ar deveni mult mai mulțumiți de orașul în care trăiesc. Să ne imaginăm un oraș fără aglomerări de trafic, fără poluare. Un oraș în care privilegiați ar fi pietonii, persoanele cu dizabilități și bicicliștii. Un astfel de oraș este posibil. Totul este ca Sorin Oprescu, actualul Primar General, și consilierii municipali să înțeleagă faptul că bunăstarea bucureștenilor este scopul pentru care se află în respectivele funcții. Pentru a reuși această transfigurare a minții lor nu este nevoie decât ca asociații precum OPTAR să existe.
Site: optar.ro
Portocala Mecanică
N-are a face cu Anthony Burgess și nici cu Stanley Kubrick. Este o revistă online dedicată bicicliștilor. Ne place foarte mult pentru că nu este o publicație de specialitate. Cu alte cuvinte, nu se adresează unui anumit tip de ciclism sau bicicliștilor de performanță. Ci vorbește despre ciclismul acela aducător de fericire cotidiană. Ciclismul urban intravenos. Despre care Burgess ar fi putut scrie, iar Kubrick ar fi putut regiza. Este vorba despre biciclitul nostru cel de toate zilele. Pentru noi este un fel de punct de referință editorial. Când îi citim paginile avem o senzație de copenhagenize.com. Adică o senzație de bine. Încercați și voi. Face bine la conturarea fericirii personale.
Site: portocalamecanica.ro